Hulmursisolering – sådan foregår det

Hulmursisolering - sådan foregår det

Går du og overvejer, om huset skal efterisoleres med en hulmursisolering? Så læs med her, hvor vi sammen med Efterisolering Danmark går efterisoleringsmetoden efter i sømmene og kigger på, hvordan man gør og ikke mindst på, hvilke materialer man kan bruge. Der er nemlig fordele og ulemper ved dem allesammen.

Hvordan efterisolerer man hulmuren?

De fleste huse i Danmark, der er bygget efter 1920’erne, er bygget med en såkaldt hulmur. Husene er bygget op af en formur (den udvendige mur) og en bagmur (den indvendige mur), der er muret op parallelt og forbundet med murbindere – og mellem de to mure opstår en hulrum, kaldet hulmuren. Tilbage i 20’erne var der sparsomt med isolering i dette tomrum, mens der i dag stilles høje krav til nybyggeri.

Er du en af de uheldige boligejere, der har et hus med en uisoleret ydermur, så fat mod. Du kan nemlig komme langt med en hulmursisolering. Og det er både en billig og nem måde at nedsætte forbruget og spare penge på varmeregningen.

Måden, man udfører efterisoleringsarbejdet på, er ved at bore et lille hul i fugen mellem murstenene eller ganske enkelt tage en mursten ud. Herefter føres en slange hen til hullet, som blæser isoleringsmaterialet ind i hulrummet. Efterfølgende lappes hullet og i løbet af et par dage, kan du ikke længere se, hvor håndværkerne har været.

Hvilke materialer kan man bruge?

Der findes en lang række forskellige materialer til efterisolering, men de mest anvendte herhjemme er mineraluld og papiruld. Fælles for dem begge er, at de er meget lette og fås i granuleret form, så det kan blæses ind i hulmuren. Men der er fordele og ulemper ved begge dele:

Mineraluld kan være lavet af sten- eller glasuld, og det er et populært produkt, der har været anvendt i så mange år, at byggebranchen og håndværkere har et godt kendskab til det. Det har gode isolerende egenskaber, det bliver ikke påvirket af vand og det kan ikke brænde. Til gengæld er det ikke så miljøvenligt at fremstille.

Papirisolering er fremstillet af gamle aviser og derefter tilsat salte og brandhæmmende midler for at reducere brændbarheden og beskytte huset mod fugt, mug og skimmel. Papirisolering har ry for at have gode isoleringsegenskaber, ligesom det både kan optage og afgive fugt. Fordelen er at papiruld er miljøvenligt at fremstille, og på grund af evnen til at optage og afgive fugt, så er det sjældent nødvendigt med en dampspærre, når du isolerer med papiruld. Ulempen er desværre også, at det optager fugt, da det gør materialet uegnet til ydervægge, der ikke er tætte eller som ofte oplever slagregn.

Camilla Skøtt