Behandling af afhængighed på professionelt misbrugscenter

Behandling af afhængighed på professionelt misbrugscenter

Er du i familie – eller i en tæt venskabelig relation – med en person, som er ramt af et misbrug, har du faktisk pligt til at skride til handling. Denne pligt er ikke udelukkende moralsk betinget, men også rent menneskelig. Du tror måske, at du hjælper din kæreste, ægtefælle eller nære ven ved blot at lade stå til og give vedkommende lov til at dyrke sit misbrug.

Men denne laden stå til er faktisk en del af det, man kalder medmisbruger adfærd. Misbruget vil ikke gå væk af sig selv – og ved at lade den misbrugsramte fortsætte på sin destruktive kurs, gør du det muligt for misbruget og afhængigheden at udvikle sig og eskalere. I sidste ende vil dette betyde, at din ven, kæreste, ægtefælle eller nære slægtning vil blive ødelagt af sig forbrug, uanset om det drejer sig om alkohol, receptpligtig medicin, hårde, narkotiske stoffer, spil eller sex.

Hvorledes kan jeg hjælp en misbruger tilbage på sporet?

I stedet for at lade stå til, bør du lægge en detaljeret plan for, hvordan du får motiveret den misbrugsramte til at gå i behandling for sin afhængighed. Dette kan godt være rigtig vanskeligt, idet en person, som befinder sig midt i et misbrug, vil have svært ved at indrømme, at der skulle være et problem.

Faktisk er det slet ikke sikkert, at vedkommende selv har erkendt problemet og dettes omfang. En del af misbrugets anatomi består i fornægtelse, løgn og bedrag – her under selvbedrag. Og derfor er det vigtigt, at du er godt klædt på til den svære konfrontation, samtidig med at det er en fordel, hvis du samtidig har opbakning fra flere pårørende.

Hvis du ønsker professionel bistand til såvel konfrontationen som planlægning af det videre behandlings forløb, kan du med fordel kontakte et professionelt misbrugscenter. Her finder du dygtige og erfarne behandlere samt misbrugskonsulenter, som har stor ekspertise inden for behandling af misbrug. Få hjælp på behandlingscenter-stien.dk

Astrid Pedersen